Rekordokat döntött az idei Nyitott Pince Nap

Rekordokat döntött az idei Nyitott Pince Nap

Pünkösdvasárnap nem csak a madárfiókák csiripeltek a fészkükben és várták, hogy megérkezzen anyjuk, hanem a Kőszeg környéki gazdák is, akik meg a vendégeket várták oly nagy izgalommal. Talán nem is gondolták volna, hogy ilyen sok embert meg tudnak mozgatni ezzel a remek programmal. Változatos, természet barát, piknikes, családias, fiatalos és nem mellékesen borozgatós nap volt a május hónap 20. napja Cáktól egészen a Pogányokig.

Tizedik éve került lebonyolításra a rendezvény, mely talán elérte a csúcsát és a szépsége is ekkora léptéknél kell, hogy megálljon.

A közel 1 000 résztvevő a kóstolótömb megvétele után térképpel a kezében járhatta végig a 8 pincészetet és kóstolhatott közel 30 tétel közül. Jegyüket a Cáki műemléki pincesornál vagy a Pogányokban is megvehették. 10 órakor koccinthattak először a borászok, mikoris Kampits László borász elindította a programot. Paukovics Józsefné, Cák település polgármesterasszonya is elvarázsolta történeteivel a jelenlévőket.

Az előzetes időjárás mindenkit meg akart picit félemlíteni, de végül a jókedv és a bor győzött. A borok változatos szortimentje között mindenki talált kedvére valót, de különösen nagy sikere volt a fehér, illetve a rozé boroknak. Az odalátogatók kijutását és hazajutását ebben az évben is ingyenes buszjárattal könnyítették meg, melyre egyre nagyobb az igény. Számtalan településről érkeztek vendégek: Budapest, Ekecs, Győr, Gyula, Harka, Kiskunfélegyháza, Komárom, Körmend, Mosonmagyaróvár, Salköveskút, Sárvár, Sopron, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szombathely, Táplánszentkereszt, stb..

A nap még sötétedés előtt véget ért, hogy mindenki biztonságban hagyhassa el a szőlőhegyet. A hagyományt ápolják és az értéke növekszik, ahogyan ez a kőszegi bor mottójában is szerepel. A helyi piacra termelő borászok összefogással és a függetlenségüket megtartva nagy dolgokra képesek, mert a minőségi borokat csak minőségi piacra lehet eladni. Többek között ez is célja az egész összefogásnak és az egyre több helyi rendezvényen való megjelenésnek – mondta Kampits László.

Kulcsszó