Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

Kampits László

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs megyénkben.

Kampits László Kőszeg-hegyaljai borász azt mondja, ők nagyon pozitívan tekintenek az idei szüret elé, eddig a jégverés is szinte mindig elkerülte őket, gazdasági kárt nem okozott az időjárás. A korán érő kék szőlők már kezdenek elszíneződni, a korai fehér szőlő viszont nem jellemző térségünkben. Azt viszont már most látni, hogy az előző évekhez képest több gyümölccsel számolhatnak majd a gazdák.

A tőkék egészségesek, hiszen védekeznek a kártevők és a megbetegedések ellen. A mindig veszélyes peronoszpóra jelenléte idén eddig nem okozott nagy nyomást, ráadásul az eddigi évekhez képest kevesebb helyen is jelent meg. A lisztharmat nyomokban ugyan tetten érhető, de a megelőző permetezéssel ez sem okoz problémát. Egy-egy elvétett, munka nélkül töltött nap viszont nagy károkat tudna okozni – fogalmaz Kampits László. Szerinte a jó termés titka a folyamatos jelenlét és az azonnali beavatkozás. Azt vallja, hogy a rendszeres permetezési ciklusokat betartva és a zöld munkák elvégzésével nagyban csökkenthető a kockázat. Viszont egyre gyakrabban lehet találkozni azzal a vírusos megbetegedéssel, amely a tőke teljes elhalását okozza, sajnos ez ellen lehetetlen védekezni, de komoly problémát a környéken még nem jelent ez sem – mondja a szakember.

A környezet tehát ideális és kórokozómentes, ami kiemelt fontosságú ahhoz, hogy a szőlő jó kondícióban legyen és egészséges maradjon. A természeti csapások sem okoztak eddig jelentősebb károkat. Június 12-én a Cák–Pogányok vonalban volt ugyan egy minimális jégeső, de a szőlőn nem hagyott nagyobb nyomot. A szőlész azt mondja, több alkalommal is elkerülte a térséget a mérges boltozat.

Az elmúlt három hónapban Kőszegen és környékén több mint 160 milliméter csapadék esett, ami optimálisnak és jónak mondható. A szőlő érésében így már csak a meleg lesz a mérvadó a közeljövőben.