Fagy pusztított a szőlőkben

Fagy pusztított a szőlőkben

Mint már korábban cikkeinkben beszámoltunk, április 24-t követően, miután berajzolták a több centiméteres zöld hajtásokat a híres és egyedülálló Szőlő Jövésnek Könyvébe, négy napra rá, április 26-28 között komoly károkat okozott a Kőszegi – Soproni – Burgenlandi szőlőültetvényekben az igencsak későn jövő fagy. Az első napokban csak 0 fok körül járt a hőmérséklet, majd a rá következő napokban folyamatosan lejjebb és lejjebb ment, egészen mínusz 3 Celsius fokig. Az enyhe fagyot jobbára csak az igen alacsonyan fekvő és a hideg érzékeny területek szenvedték meg, ám 28-án már a tengerszint feletti 300 m-en is 100 %-os fagyás következett be, jobbára Kékfrankos, Zweigelt, Blaburger fajtákon. Komoly diskurzus kezdődött a szakmában a jövőt illetően, hiszen ilyen esemény emberemlékezet óta nem történt, és a fajták is különböző módon reagáltak a szélsőséges időjárásra. Ami tény, hogy Kőszeg és a környező régió szőlőiben hatalmas a természeti pusztítás, így a jövőt tekintve igencsak borúlátóak a szőlősgazdák. Reményt csak a Jóisten és a szőlő csodálatos ereje adhat. Oly sokszor bebizonyította a szőlő a rejtett tartalékait érésben, minőségben, és ínséges időkben egyaránt. A fagy után egy csendes időszak, majd kiadós eső következett. A meleg ekkor még elmaradt. Bizonyos szőlőfajták ekkor kezdték meglepni a gazdákat, ugyanis például a Cabernet Sauvignon, ami eleve később fakad, más fajtákkal ellentétben elkezdte ontani magáról a zöld hajtásokat. Kőszeg legmagasabb pontján, a Kálvária tetőn is szép, akár 30 cm -es hajtások is találhatóak a szőlőkön.

“A szőlő nem engedelmes jobbágy, mint a krumpli, aki tudja már a kötelességét: – a szőlő a szolgabíró, aki munkára hajt, s halasztást nem enged. Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának.”

A kevésbé szerencsés területek gazdái a jövőn dolgoznak, és bíznak benne, hogy a tőkefejről alvó vagy rejtett rügyek- ha termést még nem is,-de hajtást hoznak, így körülbelül 1,5 év alatt sikerülhet helyreállítani a szőlőtermés egyensúlyát.

A gazdák mindezek ellenére teszik a dolgukat, karbantartják a szőlőhegyet, és kémlelik a változást, bízva a szőlő és a sors erejében.

A védekezés szinte esélytelen nagyobb ültetvényeken, hiszen rendkívül pontos előrejelzés és védekező apparátus szükséges hozzá. Az esemény ritkasága miatt pedig a gazdák nem is engedhetik meg maguknak az eszközök beszerzését.

Különböző légkeveréses módszerekkel lehetne megóvni a fagytól a szőlőt. Szélturbinákkal, hőfújókkal, helikopterrel, füstöléssel, víz permetezésével, ami hatására a víz párologtatásából eredő hőelvonás a növény hőmérsékletének csökkenését idézi elő. A kárenyhítési alapban 2016 -ban 24 milliárd forint van, ebből próbálják a gazdák jogos igényeit kielégíteni, ám ennek mértéke közel sem haladja meg a kielégítő összeget. Az átfutási ideje 1 évbe is beletelhet. A tavaszi fagykárt a biztosítók nagy száma nem veszi bele a csomagba. Általános biztosítás (jég, vihar, árvíz) szőlőültetvény esetén 90 ezer Forint/ha összegért köthető különböző biztosítótársaságoknál, melyet az MVH támogat.