Dús fürtökkel kopogtat a szüret megyénkben

Dús fürtökkel kopogtat a szüret megyénkben

Tavaly nagyon jó évet zártak a borászok, de idén sem lehet okuk panaszra. Eddig az időjárás is ideálisnak bizonyult, ha nem lesz túl csapadékos a szüret, akkor idén is kiváló minőségű borokat tudnak majd készíteni a megyében.

Az előző szezon az átlagosnál sokkal jobban alakult. Idén is pozitívak a kilátások, de kicsit szélsőségesebb ez az év – mondta el Kampits László borász.

Nehéz pontosan meghatározni a szőlő érettségi állapotát, mivel az érettség nem abszolút fogalom, nincs könnyen meghatározható határértéke. Az érettségben fokozatok vannak, és e fokozatok elérése függ a szőlőfajtától, az időjárási tényezőktől. A legkönnyebben a mustfok határozza meg, de önmagában az nem elég. A legfontosabb paraméterek a cukor, a sav, a pH-érték – magyarázta a borász.

A jelenlegi kilátások tehát nagyon jók, de van még munka a szőlőben. Hiába a jó termés, el is ronthatja, aki nem végzi lelkiismeretesen a munkát. Már figyelni kell a permetezések lezárására és a felszívódási időpontokat is be kell tartani. Az időjárás még közbeszólhat, de eredményes és sikeres szüretben bíznak a gazdák.

Bővebben számolt be a vaol.hu csapata.

Kulcsszó