Cikkek

Íztartósság

Rövid: olyan bor, amelynek íze röviddel a lenyelés után már eltűnik.

Hosszú: zamatos, testes bor; íze a lenyelés után is hosszan érezhető.

Stabil: tulajdonságait hosszan megőrző bor.


Szénsavtartalom

Üde: fiatal, némi szénsavat tartalmazó könnyű bor.

Élénk: könnyű, közepes savtartalmú, kissé szénsavas bor.


Cukortartalom

Félszáraz: kevés cukrot tartalmazó bor.

Száraz: cukrot alig, vagy egyáltalán nem tartalmazó bor.

Édes: sok hozzáadott cukrot tartalmaz.


Illat

Aromás: a szőlő gyümölcsillata, amely jellege és erőssége függ a szőlő fajtától, az évjárattól, a környezeti tényezőktől és az érettség fokától.

Erjedési buké: ez az illat közvetlenül az erjedés után a legerősebb. A modern, fiatalon palackozott borokra jellemző.

Ászkolási buké: a fahordóban érlelt bor jellemzője.

Palack buké: palackba töltés után is fejlődik a bor, az ászkolási buké egy sajátságos formája.


Tisztaság

Fátyolos: nem egészen tiszta, homályos bor.

Tükrös: tökéletesen tiszta, csillogó bor. A pohárba kitöltött bor, mint a tükör úgy veri vissza a tárgyakat.

Tiszta: áteső fényben nem csillogó bor.

Homályos: a bor mögött lévő tárgy még felismerhető.

Zavaros: a bor mögött lévő tárgynak csak a körvonala látszódik.

Törött: tisztaságát vesztett bor.


Fejlettség

Murci: erjedő, zavaros újbor.

Karcos: nem teljesen kiéredt, csípős bor.

Újbor: az utolsó szüretből származó bor.

Óbor: egy évnél idősebb bor.

Avas: megöregedett, megromlott, megsárgult bor.


Alkoholtartalom

Könnyű: kevés vagy közepes mennyiségű alkoholt és vonadékanyagot tartalmazó száraz bor. A köznyelv kvaterka bornak hívja.

Nehéz: testes, nagy alkoholtartalmú, gyakran édes bor.

Tüzes: nagy alkoholtartalmú, alkotórészeivel összhangba simuló bor.


Savtartalom

Kemény: nagy savtartalmú és nagy extrakttartalmú bor, ezért nem kelt savanyú benyomást. Rideg ízű, nem harmonikus, főként fiatal borra jellemző.

Lágy: kevés savat tartalmazó bor.

Éles: sok savat, esetleg szénsavat is tartalmazó bor.


Kiválás

Vékony: kevés vonadékanyagot tartalmazó bor.

Testes: teltízű, sok vonadékanyagot tartalmazó bor.


Fanyarság

Bársonyos: harmonikus vörösbor, amelynek cserzőanyag-tartalma és savtartalma összhangban van.

Húzós: sok cserzőanyagot tartalmazó bor, ami összehúzza az ember száját.


Minőséghiba

Seprőbor: az újbor üledékéből (seprőből) készült alkoholos ital, víz és cukor hozzáadásával. Nem bor, rendszerint hamisításra használják.

Fűízű: éretlen szőlőből készült bor.

Dugóízű: rossz minőségű dugók okozzák a palackos borokban.

Vinkó: silány minőségű, savanyú bor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2013-2015 Kampits Családi Pince - Kőszeg


design by suletom