Feliratkozás hírlevélre

 

akona
A hordó felső nyílása, az ebbe való dugó és az a hordódonga, amelyen ez a lyuk van.

alapbor
Csemege-, ürmösbor, pezsgő, sherry stb. készítésére felhasznált vagy kijelölt bor.

alkoholtartalom
Szeszes folyadékok alkoholtartalma térfogatszázalékban, tömegszázalékban vagy tömeg/térfogatban kifejezve. A bor alkoholtartalmát rendszerint térfogatszázalékban fejezik ki (pl. Malligand-fok).

ampelológia

Szőlészet.

animális illat

Főleg vörösborokban felfedezhető nehéz illatjelleg, amely az idősebb borok sajátja.

apadás

Az a folyamat, amikor pl. a bor párolgás miatt veszít a mennyiségéből. Átlagos nedvességtartalmú pincében, kisméretű fahordókban a havi átlagos apadás 0,05-0,2%. Száraz pincében a havi párolgási veszteség elérheti a 0,4%-ot is.

aromatika

A bor ízvilágában mindannak az összefoglaló neve, amely kívül esik a sav/édesség viszonyban emlegetett tényezők csoportján. Az aromatika része a gyümölcsösség, talajíz, kesernyésség stb.

asztali bor

Egyszerű, könnyű, kb. 9-11 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó bor.

aszú

Túléretten betöppedt (aszalódott) és nemesrothadáson átesett, nagy cukor- és savtartalmú szőlő, valamint az ilyen szőlő felhasználásával készült borkülönlegesség.

aszútészta

Taposással vagy darálógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során mustban vagy borban áztatnak.

atrapp

Az eredetiség látszatát keltő utánzat. Pl. kiállításra szánt, vízzel töltött, címkézett borospalack.

avinálás

A bor szesztartalmának növelése borpárlat vagy szesz hozzáadásával. A magyar jogszabályok a bor avinálását nem engedik meg.

ászkolás

Bor érlelése fahordóban, nagyjából állandó, rendszerint 10-14°C hőmérsékleten.

ászok

A hordók alá helyezett talpazat. Ászokhordó = érlelő fahordó.


bacchanália
Bacchus tiszteletére rendezett lakoma, orgia, tivornya.

Bacchus

A bor és a vidámság istene a római mitológiában.

barnatörés

Borbetegség. A törésre hajlamos bor levegővel érintkező felszíne sárgásbarna vagy barna. Megfelelő kénsavszint fenntartásával megelőzhető.

barrique-bor

Új, esetleg pörkölt fahordóban erjesztett vagy érlelt bor. A fából kivont vonadékanyagok teszik jellegzetessé.

bálványsajtó

Régi szőlősajtó, nyomószerkezete az emeltyűként működő fagerenda, amit rendszerint még kőnehezékkel is terhelnek. Az
állandó egyenletes nyomás kitűnő mustminőség kinyerését teszi lehetővé.

bengéz

Szüret után tőkén maradt szőlőt keresgél, összegyűjt.

bikavér

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.

biling, billing

Néhány bogyóból álló, esetleg a tőkén felejtett szőlőfürt.

bonifikatőr

Javítóanyag. Tulajdonképpen ízesítésre szolgáló, főleg növényi kivonat.

boranya

Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.

borbölcső

Dekantáló, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fekve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.

borpárlat

A bor lepárlásakor nyert, nagy szesztartalmú folyadék. A fogyasztási borpárlat (brandy) alkoholtartalma 40% körül van.

borrendek

A borbarátok önkéntes társadalmi szervezetei. Magyarországon az első borrend 1976-ban, Vaskúton alakult. Borászati rendezvényeken feltűnő, díszes öltözékben jelennek meg.

borseprő

A letisztult újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.

borvirág

Borbetegség. A bor levegővel érintkező felületén virágélesztők szaporodnak el és fehér színű hártyát képeznek. A bor üressé, levegőssé válik. Megelőzhető, ha a tárolóedényt színültig töltött állapotban tartják.

bródig

Kenyérhéjízű bor. Bizonyos tokaji borok egyik dicsérő jelzője.

buké

A borok finomillatának és zamatának összhangja.

butélia, butella

Hosszú nyakú borospalack.


cankó
Másodtermésből származó, többnyire silány minőségű bor.

cefre

Zúzott, esetleg erjedő vagy erjesztésre előkészített gyümölcs (szőlő).

cuvée

A házasítással rokon értelmű szó.

csemegebor

Legalább 15, legfeljebb 22,5 térfogatszázalék szeszt tartalmazó, készített likőrbor. A cukortartalomtól függően van száraz, félédes és édes csemegebor.

csendes bor

Szén-dioxidot nem vagy alig tartalmazó bor.

csersav

A must és a bor egyik cserzőanyaga. A bor savasságára gyakorlatilag nincs hatása, a fanyarság egyik meghatározója. Az éppen kívánatos mennyiségű cserzőanyag-tartalom a vörösborok bársonyosságának egyik tényezője.

cserzőanyag

A vörösborok fontos alkotóeleme, fő fajtája a tannin. A száj teljes belső felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin jelenléte esetén keserűnek jellemezhetjük.

csömöszöl

A szőlőszemeket sajtolás előtt összezúzza vagy az erjedő cefrében a szilárd részeket - az ecetesedés elkerülése végett - a folyadék felszíne alá gyömöszöli.


dekantálás
A tiszta bor leszívása vagy óvatos leöntése az üledékről.

demizson

Vesszővel (régebben náddal, szalmával) bevont, füles üvegballon italok tárolására és szállítására.

derítés

Tisztító és stabilizáló borkezelési művelet. A derítőanyagok a felületükön megkötik a bor zavarosító anyagait, és velük együtt leülepednek.

dézsa

Dongákból összeállított, nyitott, kétfülű faedény.

Dionüszosz

Az ókori görögöknél a bor és a szőlő istene.


eiswein
Szüret előtt megfagyott és fagyott állapotban sajtolt szőlőből készült bor.

eszencia

1. tömény ízesítőoldat szeszes italok készítéséhez 2. tokaji eszencia az aszúszőlőből nyert, zamatos, édes, sűrű termék.

etikett

Címke, szélesebb értelemben árujegy.

extrakt

Vonadékanyag. A bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag.

édes tartalék

Erjedésmentesen megőrzött must, a borok édesítésére használják.

érdes bor

Sok cserzőanyagot tartalmazó, húzós, kellemetlen ízű bor.


fagyasztott bor
Fagyasztással töményített bor. A bor víztartalmának egy része fagyasztáskor jéggé alakul, amelynek eltávolítása után a visszamaradó bor töményebb, alkoholban gazdagabb lesz.

fajtaíz

A bort adó szőlőfajtára jellemző, többnyire növényi, ritkán ásványi jellegű íz.

fáradtbor

Szénsavtartalmát vesztett, rendszerint lágy, jellegtelen bor.

fejtés

A tiszta bor leszínelése az üledékről. Az egyszerűbb borok 2-3, a tartalmasabb borok 4-5 fejtést igényelnek a készre kezelésig.

felfordult bor

Megtörött vagy megerjedt, tisztaságát, esetleg színét vesztett bor.

filoxéra

Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században hatalmas pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben és hazánkban is.

fokolás

A must sűrűségének vagy a bor szesztartalmának mérése fokolóeszközzel.

fordítás

Törkölyre öntött borból készült bor.


gádor
A pince boltozott előtere.

gipszezés

Gipszpor hozzáadása a zúzott szőlőhöz a bor savasságának növelése és a vörösborok színének javítása végett.

gólyanyak

Kisebb hordókból a bor kiszivattyúzására használt - a gólya nyakára emlékeztető - fémcső.

gönci hordó

Tokaj-hegyaljai hordótípus. Elvben 136.6 liter. Elnevezése Gönc község nevéből ered.

gyógybor

Borral vagy borból készült gyógyító, pl. vérképző vagy erősítő ital.

gyümölcsbor

Gyümölcsből, de nem szőlőből készült borszerű ital.


habzóbor
A pezsgőhöz hasonló, azt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.

házasítás

Többféle must vagy bor összekeverése meghatározott céllal. A legklasszikusabb borkészítési művelet. Szakszerű házasítás esetén a házasított bor minősége felülmúlja a felhasznált alapborok bármelyikét.

hegyközség

Szőlőtermesztőkből alakult felügyelő és érdekvédelmi társulás.


icce
Űrmérték. Egy magyar icce 0,848 liter, egy pozsonyi icce 0,839 liter, egy kis (erdélyi) icce 0,707 liter.

illósavak

A bor forralásakor elpárolgó savak gyűjtőneve. A bor legfontosabb illósava az ecetsav.

impregnálás

Szénsav elnyeletése borban.

iskolázó borkezelések

Nem egyszerű pinceműveletek. A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen borkezelés pl. a derítés, a szűrés, a hőkezelés stb.

ízek

A borok ízleléssel vizsgált tulajdonságai. A bor íze és annak változásai főkép a bor korával, érésével és hanyatlásával függenek össze. A fehérborok ízkomponensei fehér húsú gyümölcsök (pl. körte, őszibarack, banán), a vörösborok a piros bogyós gyümölcsök (pl. cseresznye, málna) ízeit idézik.


jánosáldás
A búcsúzás előtti utolsó pohár bor.

javító borkezelések

A bor összetételét megváltoztató, minőségjavító pinceműveletek, pl. a savtartalom szabályozása, a szín javítása stb.


káci
Fából készült, csonkakúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésére használják.

karcos

1. egészen ki nem erjedt, a szénsavtól csípős bor 2. karcolóan savanyú bor

kástélyos

Világosvörös színű bor.

kiütési hányad

A 100 kg szőlőből nyert lé mennyisége.

kontrakció

Térfogatcsökkenés, pl. az erjedés vagy a folyadékok elegyítésének hatására.

körfejtés

A keverés céljából a tartályból kiszivattyúzott bort ugyanabba a tartályba "fejtik" vissza.

kupázs

Borházasítás.

kutyafej

Csőrös fémcsap, amellyel az akonanyíláson át a hordóba folyatják a bort.


lecsengés
A korty lenyelése idején szánkban tapasztalható, lassan halványuló benyomások összessége.

likőrbor

A csemege-, az ürmös és a fűszerezett bor gyűjtőneve.

lopó

Borminta vételére szolgáló, alul hosszú szárú, felül öblös eszköz. Ma üvegből vagy műanyagból készítik, régebben a lopótököt használták erre a célra.


magnum palack
A szokásosnál nagyobb űrtartalmú palack. Általában a másfél literes pezsgőspalackot nevezik így.

majomtej

Kierjedt, de még le nem tisztult újbor.

Malligand-fok

A bor Malligand-féle készülékkel meghatározott szesztartalma, térfogatszázalékban kifejezve.

máslás

1. Tokaji aszú seprőjén erjesztett bor 2. a törkölyre öntött vízből erjesztett, gyenge bor

mikrovinifikáció

Kis szőlő-, must- és bortételek készítése és kezelése, általában kísérleti céllal.

misztella

Sűrítménnyel és párlattal feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.

murci

Erjedő, zavaros újbor.


neutrális bor
Közömbös, jellegtelen, de nem hibás bor.

nyújtás

A must vagy a bor mennyiségének növelése, általában meg nem engedett anyagokkal (vízzel, más gyümölcs levével) vagy módszerekkel.


óbor
Egy évnél idősebb bor.

opálos bor

Áteső fényben opalizáló, kissé zavaros bor.

ordas bor

Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

oxidatív bor

Levegő jelenlétében érlelt bor, pl. az aszú. E bortípusban kevesebb eredeti gyümölcsösséget találunk, mint a reduktív borokban.

önológia

Borászat.


palackbuké
A palackba töltött bor érlelése során kialakult összetett illat.

pecsenyebor

Korábban érvényben volt borkategória. Az asztali boroknál tartalmasabb, értékesebb, de nem minőségi kategóriájú bor.

penészíz

A rothadt szőlőből készült bor íze, gyakrabban azonban penészes eszközöktől, főleg penészes hordótól kap ilyen ízt a bor.

pinceszer

Borospincék sora.

puttony

Háton hordozható fa, fém vagy műanyag szőlőszállító edény.


rajnai palack
Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi fehérborokat töltenek bele.

rázópróba

A bor állóképességének egyik vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák, hogy a szállítóképességét megvizsgálják.

reduktív bor

A levegő kizárásával érlelt bor. Élettartama rövidebb, mint az oxidatív boroké.

rozébor

Kékszőlőfajták gyors feldolgozásával vagy rövid ideig tartó héjon erjesztésével nyert, világospiros színű bor.


seprő
Az újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.

siller

Világospiros bor.

stiches bor

Ecetes bor.

szalmabor

Szüret után még szalmán töppesztett szőlőből készült csemegebor. Készítése néhány déli országban szokás.

szamorodni

Lengyel szó, jelentése "ahogy termett". Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Száraz és édes szamorodnit is készítenek.

színbor

A feltárt cefre sajtolás nélkül nyert mustjából erjedt bor.

színelés

Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor elválasztása, lefejtése az üledékről.


tájbor
Egy termőtájról származó, jobb minőségű asztali bor.

talajíz

Egy adott táj minden borában meglévő jellegzetes íz, mely a termőtalaj sajátos ásványianyag-tartalmától függ.

tannin

A borban előforduló cserzőanyagok legfontosabbja, számottevő mennyiségben a vörösborokban található. A száj teljes felületén az összehúzottság érzetét kelti.

típusbor

Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.

töltögetőbor

A bor apadása miatt keletkezett hiány pótlására használt bor. Általában kissé erősebben kénezik.

törköly

A sajtolás után visszamaradt, szilárd szőlőfürtrészek. Az egészséges és érett szőlőnek 15-17%-a, a rothadt szőlőnek 20-30%-0 törköly.

törött bor

Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor.

tőtike

Lekerekített négyszögletű, általában fából készült nagyobb tölcsér a hordók megtöltéséhez.

tükrös bor

Tökéletesen tiszta, csillogó bor.

tüzes bor

Nagy alkoholtartalmú bor.

templomablak-jelenség

A pohárban megmozgatott bor először vékony rétegben a pohár falához tapad, majd vékony csíkokban, íveket képezve lecsorog. Többek szerint gótikus ablaksorokra emlékeztető nyomot hagy.


utóíz
A lecsengés során tapasztalhatjuk. Ez a bor lenyelése után a szájban megmaradó íz, amelyet egy késői illatérzés is kísérhet. Tartóssága fontos értékmérő.

újbor

Az utolsó szüretből származó bor.

üres bor

Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot és alkoholt tartalmazó, jellegtelen bor.

ürmösbor

Növényi anyagok kivonásával ízesített likőrbor.


vakbírálat
Borbírálat, amikor a bírálók nem ismerik a bor adatait.

vasbor

A vérszegénység gyógyítására készített, vastartalmú gyógybor.

vincellér

A szőlőmunkákat irányító szakképzett alkalmazott.

vinkó

Silány minőségű, savanyú bor.

vinotéka

Palackozott borok raktára vagy gyűjteménye.


zavaros bor
Sok lebegő üledékanyagot tartalmazó bor.

zöldízű bor

Éretlen szőlőből, éretlen kocsánytól származó, kellemetlen boríz.

zselatin

Borderítésre használt finom fehérje. A cserzőanyagokkal csapadékot képez, és a csapadék köti meg felületén a bor zavarosságát okozó, lebegő anyagokat.

 2013-2015 Kampits Családi Pince - Kőszeg


design by suletom