A Kampits Családi Pince egy kicsi, kézműves borászat a soproni (Kőszeg) történelmi borvidéken, két hektár területtel, két kiváló dűlőben: a Guba-hegyen és a Pogányok bejáratánál lévő Kövi-dűlőben.
Emberöltők szorgos munkája ez a kicsi birtok, amely nekünk sok munkát, ugyanakkor a rendszeres napi feladatok során sok örömet és elismertséget szerez.
A szőlőművelést 1985-ban kezdtük meg működését, akkor még csak 800 négyszögölön, majd folyamatos fejlesztéssel a mai csaknem 2 hektárra bővítettük területünket. E páratlan természeti adottságokkal rendelkező vidéken szőlőműveléssel, borászkodással foglalkozni gyönyörű feladat, de komoly felelősség is. Az évszázados hagyományok ápolása ma már kötelesség.


Kampits Ernő: a szőlész-borász agrár-mérnök tanár Gödöllőn tanult, majd a Csepregi Állami Gazdaságban kezdte agrártevékenységét. Édesapja ekkor kis mennyiségben saját fogyasztásra már foglalkozott borral, töltögette nagy becsben tartott hordóit. 1986-ban 800 négyszögöl területen kezdték a szőlőtermesztést. A kezdeti lelkesedésből 30 év alatt sikerült a mai kis családi gazdaságot felépítenie. Jelenleg középiskolai tanárként mezőgazdasági szakközépiskolában dolgozik. Gyermekeinek megtanította megbecsülni a kemény munkát, a kitartást, a precizitást, a családja szeretetét. Hobbija a munkája. Hitvallása: élni és, élni hagyni; A bor a borász ujjlenyomata! Sokszor büszke lelkes fiaira, és arra, amit hosszú idő alatt létrehozott, hiszen a borászkodás, a szőlészet életforma, gyakran egész embert kíván.

Lívia a család lelki és otthoni támasza. Acsádi lányként Szombathelyen, majd házassága után Kőszegen találta meg otthonát. Célja a mindennapi békés és nyugodt légkör megteremtése. Vallja, hogy sose felejtsük el ki vagyok és honnan jöttem. A mindennapi munkafolyamat megbízható háttér nélkül nem működne. "Hol születik a jó bor? A borászok azt mondják, a szőlőben. Szerinte két ember szemében, szívében, és az összetartásban.

Elsőszülöttként Balázs taposta ki öccseinek a családi ösvényt a család  hierarchiájában. Gyerekként sokszor tartott édesapjával a "kertbe", ebbe a természetességbe nőtt bele. Nap mint nap pici gyerekként kijárt a szőlősbe, és minduntalan egy különleges hangulat, egy megmagyarázhatatlan érzés kerítette hatalmába. Akkoriban még csak játékból, de a munkába észrevétlenül belefolyva látta meg a mindennapok feladatait. Logisztikusként végzett Szombathelyen, ám jelenlegi élete Kőszegről elhívta, így a gazdaság munkájába csak kampány jelleggel tud részt venni, bár a borok értékesítésében aktív szerepet vállal.

A második Kampits fiú, Laci, aki Győrben végzi tanulmányait építőmérnök szakon. Elhivatottsága hosszú időre nyúlik vissza, nélküle nehezen menne a gazdálkodás. Fő munkaterülete a marketing, és a pince arculatának a kialakítása, szervezés, irányítás. A gazdaság továbbvitele fontos irányt adhat életének, hiszen ahhoz, hogy a jövőnek legyen múltja, ahhoz a jelenben kell alkotni. Egy borászatot az iskolapadban csak részben lehet megtanulni. A szőlőtermesztés és borászat tudományát csak tapasztalatokkal, gyakorlattal lehet elsajátítani. OKJ-s borászként szeretné megőrizni a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban. Egyedi ízvilágú, a Soproni borvidékre jellemző gyümölcsös, fűszeres, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborok készítése a cél.

Bence 1992-ben született. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem joghallgatója. Lelkén hordja a szőlőterület gondjait, és ha teheti, mindig aktív részese a szőlőmunkáknak. Jövőképe még nem körvonalazódott, de helyi elhivatottsága miatt szeretné, ha közel maradhatna Kőszeghez a családhoz és a borhoz. 
„Varietas delectat” – A változatosság gyönyörködtet.


Kampits CsaládKampits Ernő

 2013-2015 Kampits Családi Pince - Kőszeg


design by suletom