Feliratkozás hírlevélre

Citistar selencion 2013

citistar selencion 2013 Kampits

Boros pezsgőfürdő

A boros pezsgőfürdő hasonló szolgáltatás típus a vörösboros fürdőhöz, annyi különbséggel, hogy a boros fürdőt egy pezsgőfürdős kádban alkalmazzák, ahol a víz hőmérséklete szintén kellemes, kb. 34 °C. A 15-20 perces kezelés során a hidromasszázs kádba épített 250 légfúvóka segítségével a minden irányból érkező buborékok és a vízáramlás gyengéden masszírozzák az egész test felületét, illetve hatásukra ellazulnak az izmaink. Eközben bőrünk felszívja az értékes hatóanyagokat tartalmazó vörösbor antioxidánsait és szervezetünk számára hasznos vitaminokat. A boros fürdővízbe merülve testünk hőmérséklete megemelkedik, ekkor vérkeringésünk is felgyorsul, a sejtek által szállított oxigén és tápanyag pedig a többszörösére nő. Kitágulnak bőrünk pórusai, a szövetek pedig ellazulnak megkönnyítve a pangó, káros anyagok távozását szervezetünkből. A boros pezsgőfürdő kiválóan alkalmas vérkeringési és anyagcserezavarok, mozgásszervi panaszok enyhítésére, hiszen az izmok és ízületek felszabadulnak a teher alól a víz felhajtóerejének és a hidrosztatikai nyomásnak köszönhetően, de kiválóan alkalmas relaxálásra, stressz oldásra vagy pedig lelki feltöltődésre. Igénybe vétele elsősorban bor- és wellness kezelés részeként javasolt. A kezelés borkrém-masszázzsal kombinálva nagyszerű ér-regeneráló hatású. Kutatásaim során megtudtam az Andrássy Rezidencia Wine & Spa marketing managerétől, Károlyi Gabriellától, hogy kínálatuk során a boros pezsgőfürdő élményét fényterápiával is fokozzák, illetve egészítik ki, melyhez egy pohár kiváló minőségi tokaji bort kínálnak a pihenni vágyó vendégeik részére.

részlet: Túri Szilvia  [Új trendek és exkluzív borszolgáltatások a magyarországi gyógy-és wellness-turizmus területén] c. dolgozatából

Csapadék

Játszik velünk az időjárás mostanság. Jelentem a pincénk a közönség számára ZÁRVA van, ugyanis még szezon előtt nagy felfordulást teremtettünk a hordók között, de jelentem a „lényegnek” semmi bántódása nem esett. Örök probléma a hagyományos pincékben a nagy esőzés, így nálunk is megjelent folyamatosan a talajvíz. Ezt megelégelve úgy döntöttünk, hogy megoldjuk a problémát, és vésőkalapáccsal, csákánnyal, lapáttal nekiestünk az oly becsben tartott pincének. Belső munkák elkészültek, ám hogy el is folyjék a nedvesség, így a szabadban is túrni kell kicsit a humuszt. Ezt nehezíti a váratlan vendégünk a csapadék. Kényszerpályára léptünk, de nagyon szeretnénk, ha mielőbb be tudnánk fejezni, és némi meglepetéssel újra járhatóvá válna a kertünk.
Mennek az ötletelések a fejlesztések irányában. Ezekről a tervekről kicsit később számolnék be.

Lendületben

A legutolsó bejegyzés óta bizony szomorú mód eltelt 2 hónap. Ideje felkelnem a téli álmomból és bizony erre is időt szakítani. Sok apróság lekötötte a figyelmemet. Indítottam egy tematikus weboldalt egyik kedvenc borunknak. www.blauburger.hu Kísérlet jelleggel minimális ráfordítással készült az oldal, de bízom benne, hogy jó vonzerő lesz a jövőben, hogy kicsit más formában is megmutatjuk, hogy jelen vagyunk. Marketing anyag készítéssel is sok időt töltöttem. Elkészült a pince első saját feliratozású táskája, így a jövőben már messziről megismerhető lesz, ha valaki járt nálunk és kedvére talált valami a palettánk között. Nyomdában van a 2013 as boraink címkéi, továbbá, névjegykártyáinkból is kifogytunk. Ezt is pótoltuk. Szeretnénk a közeljövőben megjelentetni egy kisebb szóróanyagot pincénkről, amivel turistapontokon tudjuk magunkat hirdetni. Így indult a 2014-es évünk. Bízunk benne, hogy ezen eszközök is azt a célt szolgálják, hogy megbízzanak bennünk a vásárlóink, és még színvonalasabb kiszolgálást tudjunk biztosítani a részükre.

Karácsony

A lakásban fenyőfa illat lengedezik, felállítottuk a nappaliban a karácsonyfát. A kazánban duruzsolva égnek a fahasábok, a radiátor jó meleg. A bejgli és a zserbó illata árad a konyhából. Nagy a sürgés forgás, hiszen még a karácsonyfát is fel kell díszíteni, hogy teljes pompájában díszelegjen a szent órákban. Még egy-egy későn érő kuncsaft is befut, hogy telítse a készletét.
Közeleg a 6 óra, és útnak indulunk a karácsonyi Istentiszteletre. Meghittség lengi be a hűvös falakat. Kíváncsi szempárok pásztázzák a padsorokat, majd megy egymás között a susmus.
Hazaérve jöhet a várva várt csillagszóró gyújtás. Szórja a szikrát, ünnepet csal a lelkünkbe. Gondolunk azokra, akik tavaly még velünk ünnepeltek és azokra is akik jövőre fogják betipegni a karácsonyfa környékét. Elhalkul a csendes éj, majd csak azért is kibontok egy őrizgetett palack bort.
A hordóban és tartályban lévő boraink szokásos kóstolóját is elvégeztük a múlt héten. Feltöltögettük amit kellett, kitakarítottuk a pincét. Néhány hordó fejtése átcsúszik 2014 januárjára. Az év vége így pihenéssel fog eltelni.
Nem értettem, hogy mi van az emberekkel. Tömeg, lökdösődés mindenütt. Miért is? Indok erre a karácsony?
Nem.
Ne engedjük, hogy ellopják tőlünk az ünnepeket. Mert ezeket belülről is meg kell élnünk. Csakis akkor tényleg ünnep, ha nem a külsőségek miatt az, hanem belülről érezzük annak. Ha nem a csilli-villire figyelünk, hanem a belső rezgésre, boldogságra.

 

Mi a borász hangszere?

Szeretem a borászatot a művészethez hasonlítani az utóbbi időkben, hiszen sok érzést kiválthat az emberből épp úgy, mint a zene. Közelmúltban egy filharmonikus zenekar koncertjén ücsörögtem, mikor egy nyitányt játszottak és meglepetésszerűen kezdtek el megszólalni a legkülönbözőbb hangszerek. A triangulum csengése, a trombita harsánysága, a hárfa színes húrjainak pengetése, a csillogó zongora billentyűinek koppanása. Minden újabb hangszer egy újabb élményt nyújtott a közönségnek. Itt tudtam párhuzamot vonni a zene és a bor között. Ha hagyunk időt, hogy élvezzük a pohárba töltött folyadék érvényesülését, hasonló élményekben lehet részünk. A kezdeti fanyarság, fűszeresség, bársonyosság kiérzése mind meglepetéseket okozhat kóstolásakor, mint amikor egy új hangszer hallható ki a zene egészéből. És hogy mi a borász hangszere, amivel ezeket a meglepetéseket okozza? Jelen esetben legyen a pohárcsengés koccintáskor. Egészségünkre!

Adj forralt bort ajándékba!

Talán elsőre furcsán hangzik forralt bort ajándékba adni, de gondolj csak bele: a saját magad által készített ajándékoknak mindenki örül, ráadásul ezt akár az ajándékozottal közösen el is fogyaszthatjátok. Garantáltan jobb kedvre derül tőle mindenki - legyen az bármilyen esemény.

Hozzávalók:

7,5 dl vörösbor
3 dl víz
6-7 evőkanál cukor
6 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
4 szelet citromkarika

 

Elkészítés:
1. A bort melegítsd fel a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad!
2. Vágd bele a citromkarikákat és hagyd egy kicsit állni, hogy a citrom íze is átjárja a bort.
3. Ha kihűlt, töltsd szép, átlátszó üvegekbe az italt. Akkor lesz igazán szép az ajándék, ha hosszú nyakú üveget választasz, mert így szép szalagból készített masnit, ajándékkártyát, vagy plusz ajándékként még valami apróságot is ráköthetsz még az üvegre.

Megmérik, hány kiló egy terroár

Amerikai tudósok végső rohamot indítottak, és nekiláttak megfejteni a borkészítés egyik utolsó nagy misztériumát: miből lesz a terroár, azaz minek köszönhetően alakul ki egy borban a semmivel össze nem téveszthető jelleg. és a vicc az, hogy lehet, hogy megfejtették.
Azt eddig is lehetett tudni, hogy a borivók által rendszeresen és áhítattal emlegetett, misztikus terroár eléggé sokismeretlenes dolog, most viszont sikerült kideríteni, hogy a sok ismeretlen közül az egyik legfontosabbak a mikróbák és a gombák, melyek a szőlő felületén tenyésznek.
Ezek az organizmusok kerülnek bele aztán a szüret után a mustba is, és ettől lesz az adott területen termő szőlő borának jellegzetes karaktere, amit a gyakorlott kóstolók elég nagy eséllyel vakon is megismernek. A Kaliforniai Egyetem kutatói, David A. Mills és Nicholas A. Bokulich DNS minták elemzésével nemcsak azt tárták fel, hogy három nagy kaliforniai borvidék (Napa valley, Central valley és Sonoma) Chardonnayt belepő gombatörzsei szignifikánsan különböznek. Ugyanezt lefuttatták Cabernet sauvignon szőlőn is, ahol hasonló eredményekre jutottak. "Azért szeretem nagyon ezt a kutatást, mert végre van valami mérhető és kézzelfogható arról, hogy mi az a terroár, amiről roppant drága tanfolyamokon megy a vakítás" - mondta Dr. Mills a New York Timesnak.

forrás: Malackaraj 

Nem csak lőre Márton napkor

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Többek között ezt is megtudhattam Márton nap előtti vasárnap Kőszegen, ahol már szokássá vált a környékbeli gazdák frissen hordóban lévő borai megkóstolása, bemutatása. Jurisics Vár és Művelődési Központ felújított közösségi terme igazán méltó helyszíne volt az estének, igaz borkóstoláshoz kicsit sötét volt, de a közel 38 mintát így is sikerült bemutatni. Ismerős arcok, borkedvelők, borászok, borhölgyek jelenlétével telt az este, ahol szokáshoz híven a fehérborokkal kezdődött a bemutató. Első minta igencsak megadta a fehérek között a mércét. Kezeltsége és illatossága nagy reményekkel indulhat borversenyeken. Csepregi, bozsoki és kőszegi gazdák a boraik kínálásakor egy-két mondatban elmondták a kötelező adatokat a borokról. Több gazda is megjegyezte az időjárás kiszámíthatatlanságát, így nehéz volt a szüreti időpont optimális meghatározása. Korán elkezdődtek a szüretek, és úgy tűnt, hogy nem is érdemes sokáig várni a további szüretekkel, ugyanis az időjárás nem akart javulni. Később némiképpen magasabb cukorfokok lettek, de kiugró eredmények nem lettek. Ez talán a fehérborok oldalát nyomja meg picit.

Ahogy jöttek a minták, úgy teltek is a kancsók, ami kárba természetesen nem vész. A vörösborok még nagyon titokzatosak, és nyersek. Nem is igazából optimális az ilyesfajta következtetés, viszont rossz példaként voltak olyan borok is, amibe viszont sok energiát kell még belefektetni.

Az est végére némi visszafogott dalolás, és jókedv volt a jellemző. Egy olyan közösség, akik szeretettel mutatták a munkájuk gyümölcsét, egy olyan társaságnak, akik szinte barátságot ápolnak egymással. Sokat nem pihen a borász, hiszen hétvégén újabb rendezvény, hiszen jubileumi 10. Borbál kerül megrendezésre. 

Félre a kultúrát, amíg nem adtunk el minden bort

Persze ha senki sem vesz bort, akkor hiába az egész. A biztos elmondta: Magyarországon jelenleg átlagosan havi háromezer forintot költünk borra, de ez szerencsére már nem csak pár száz forintos tételeket jelent. Egyre inkább húzunk a minőség felé, habár a borról még mindig előbb mondunk le, mint mondjuk a sörről. Pedig a viszonylag olcsónak számító 600–1500 forint közötti palackok között is találunk jót. A kicsik és a mostanában egyre keresettebb kézműves borászatok sikeréhez összefogásra is szükség van. Egyes vidékeken, például Csopakon vagy Tokajban ez magától is egészen jól működik, máshol, például Zalában viszont egymást marják az érdekcsoportok. Kiss szerint csak akarat kérdése az összefogás, a közös érdekérvényesítés, és ő ezt akár a minisztérium által is segítené. „A közös reklám előnyeit nem nehéz felismerni, és reklám alatt nem olyan óriásplakátokat kell érteni, amelyeken két jó nő bort iszik”, mondta Kiss az expókra meg a fesztiválokra célozva.

teljes cikk: http://index.hu/belfold/2013/10/17/minden_bort_el_kell_adni/

 2013-2015 Kampits Családi Pince - Kőszeg


design by suletom